Sembang Sembang Bisnes.
Rahsia
Kejayaan Bisnes Mamak (1)
Mamak
berniaga tak ikut Sifir Berskala terus, misalnya harga roti canai kosong RM1.00
dan harga roti canai telor pula RM2.50. Pertambahan kos telor cuma 40sen,
sedang pertambahan harga jualan RM1.50.
Tak
apalah mamak, inilah kali saya order roti telor, lain kali nan tandoori pula.
Bengkel Transformasi Perniagaan
Kendalian BizCoach Din Deraman
Kendalian BizCoach Din Deraman
Rahsia
Kejayaan Restoran Mamak (2)
Mereka
boleh beroperasi 24 jam dan hampir setiap masa dan ada sahaja pelanggan yang
datang. Manakala restoran melayu cuma ada pelanggan pada waktu puncak iaitu 7-9
pagi, 12:30-2:30, 7:30-10:30.
Apakah
kuasa positioning restoran mamak?
+
mereka boleh menarik pelanggan yang cuma ada "modal" serendah 3
ringgit.
+
mereka ada makanan tidak ruji dan "evergreen".
+
mereka ada peminat setia.
+
apa lagi?
Psikologi Menjual Gaya NLP
oleh BizCoach Din Deraman
Rahsia Kejayaan Restoran
Mamak (3).
Apakah restoran mamak
seluruh negara ini satu rangkaian bisnes franchise?
1. Susun atur , layout
kedainya sama
2. Menu jualan dan harga
hampir sama
3. Modus operandi, SOP
juga sama
4. Tiada pelayan perempuan
5. Lagi ....?
Mereka tahu memposisikan,
positioning bisnes mereka. Mereka ada Mentor dan Akitek serta Perancang yang
hebat
No comments:
Post a Comment