Rahsia Kejayaan Bisnes Mamak

Sembang Sembang Bisnes.

Rahsia Kejayaan Bisnes Mamak (1)

Mamak berniaga tak ikut Sifir Berskala terus, misalnya harga roti canai kosong RM1.00 dan harga roti canai telor pula RM2.50. Pertambahan kos telor cuma 40sen, sedang pertambahan harga jualan RM1.50.

Tak apalah mamak, inilah kali saya order roti telor, lain kali nan tandoori pula.

Bengkel Transformasi Perniagaan
Kendalian BizCoach Din Deraman

Rahsia Kejayaan Restoran Mamak (2)

Mereka boleh beroperasi 24 jam dan hampir setiap masa dan ada sahaja pelanggan yang datang. Manakala restoran melayu cuma ada pelanggan pada waktu puncak iaitu 7-9 pagi, 12:30-2:30, 7:30-10:30.

Apakah kuasa positioning restoran mamak?
+ mereka boleh menarik pelanggan yang cuma ada "modal" serendah 3 ringgit.
+ mereka ada makanan tidak ruji dan "evergreen".
+ mereka ada peminat setia.
+ apa lagi?


Psikologi Menjual Gaya NLP
oleh BizCoach Din Deraman


Rahsia Kejayaan Restoran Mamak (3).

Apakah restoran mamak seluruh negara ini satu rangkaian bisnes franchise?
1. Susun atur , layout kedainya sama
2. Menu jualan dan harga hampir sama
3. Modus operandi, SOP juga sama
4. Tiada pelayan perempuan
5. Lagi ....?

Mereka tahu memposisikan, positioning bisnes mereka. Mereka ada Mentor dan Akitek serta Perancang yang hebat


No comments: