TIP-TIP MENGURUS STRES


1) Tukarkan perkataan ‘Saya Terpaksa lakukan’ kepada ‘ Saya Perlu lakukan’ , perkataan ‘terpaksa’ akan meningkatkan tekanan dan stress.

2) Jangan perapkan perasaan lama-lama, luahkanlah melalui penulisan atau catatan atau luahkan kepada seseorang yang boleh di percayai .

3) Siapkan kerja mengikut keutamaan dan bukannya mengikut kesegeraan, banyak kerja yang segera tapi sebenarnya tidak begitu penting. Utamakan kerja yang penting meskipun tidak begitu segera, jika bertangguh –tangguh yang penting akan menjadi segera. Tekanan dan stres akan meningkat bila semua perkara menjadi penting dan segera.

4) Amalkan kaedah pernafasan yang mendalam, tarik nafas dalam-dalam , tahan dan lepaskan perlahan-lahan. Lakukan berulang kali dan ini dapat mengurangkan stres secara tiba-tiba. Lakukan senaman secara berkala, aktiviti seperti berjogging, bergym dan bersukan dapat mengurangkan stress…. Siapa yang amalkan dia dapat rasa….!!!

5) Tingkatkan kekusyukan dalam solat kerana kekusukan menyebabkan hati lapang dan fikiran tenang….. dengan solat yang kusyuk sekurang-kurangnya 5 kali sehari semalam maka dapat lah meredakan tekanan atau stres.

6) Membina persekitaran yang harmonis samada di pejabat maupun di rumah, persekitaran yang hiruk piruk dan bising akan meningkatkan tekanan dan stress.

7) Makan banyak buah-buahan dan sayuran yang mengandungi Vitamin C kerana Vitamin C dapat mengurangkan Hormon Stres…kurangkan makan daging lembu dan kambing ataupun biri-biri...perbanyakan ulam-ulam kampong...!!!

8) Banyakan senyum dan ketawa, ini dapat di lakukan dengan sedikit gurau senda dengan kekawan atau pasangan

9) Tidak mudah berjanji atau cepat memberi komitmen, membuat banyak janji dan komitmen yang di luar kemampuan untuk di tunaikan…akhirnya menambah tekanan jiwa dan mental.

10) Membina sikap mental yang positif dengan melihat hikmat di sebalik masalah dan sesuatu peristiwa atau musibah yang menimpa…setiap yang berlaku ada hikmat yang tersirat !!!

11) gelombang stress dapat di redakan dengan bercakap dengan bahasa yang lembut serta berbicara dengan irama yang sesuai dengan jiwa sendiri…ada yang menyanyi dengan irama yang menyentuh jiwanya…ada pula yang mengamalkan wirid yang mengasyikan perasaannya….!!!

No comments: