DEMI ITU, DEMI INI, DEMI APA ???

 1. Demi pagi yang indah, Demi hari yang lebih cemerlang !!! Kita adalah umat yang rajin, kita adalah umat yang tahu tanggungjawab, kita adalah umat yang ada matlamat hidup yang jelas dan tahu arah dan tujuan hidup untuk mendapat Redha Allah. Jom melangkah dengan penuh bersemangat !!!
 2. Demi masa depan, Berubahlah sebelum rebah ! Berubahlah sebelum punah !! [Marilah kita Renungi firman Allah : Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri –Ar Rad 11.] Mahukah tuan-puan saya sarankan Langkah pertama yang mudah untuk berubah? Mulailah dengan mengubah tabiat dan perangai buruk diri sendiri !!!
 3. Demi kesedaran diri sendiri, Saya bertanya kepada seorang remaja yang tinggal berjiran dengan saya “apakah yang mendorong beliau rajin datang kesurau untuk solat berjamaah?” Beliau menjawab “setiap kali mendengar azan, setiap kali mendengar seruan > Marilah mengerjakan solat, Marilah menuju kepada kejayaan, hatinya tidak senang duduk jika tidak seruan yang Allah janjikan. Tambahnya lagi, disubuh hari bila beliau mendengar seruan- sesungguh solat itu lebih baik dari tidur, matanya tidak dapat lena lagi. MasyaAllah, saya terkedu mendengar jawapan remaja itu. MasyaAllah.
 4. Demi kecemerlangan diri sendiri, sesungguhnya kita tidak akan menjadi individu yang cemerlang selagi kita mempersia-siakan masa , selagi kita tidak menunaikan kerja, tugasan dan amanah pada masa dan ketikanya. Mahukah tuan-tuan saya kabarkan kaedah bagaimana supaya kita disegangi, kita disukai, kita dihurmati ? Tepatilah Masa dan Taatilah Waktu !!!
 5. Demi jiwa yang Tenang. Kita tidak mungkin tenang sehinggalah kita berganjak dari makam nafsu Amarah, Lawamah kepada Makam Mutmainnah. Mahukah tuan puan saya khabarkan bagaimana untuk mendapat ketenangan yang hakiki? Solatudaim-penyaksian kepada Allah setiap ketika, ketika susah dan ketika senang !!!
 6. Demi hari esok yang lebih cemerlang !!! sebelum lelapkan mata, ingatkan kepada diri sendiri tentang perkara-perkara penting yang perlu dilunaskan esok hari. Hayatilah kata-kata : "kita menjadi malas, kita bermalas-malasan, kita menjadi tidak bersemangat bilamana kita tidak jelas akan matlamat hidup kita sendiri dan kita tidak pasti kenapa sesuatu perkara itu patut diLakukan"  Moga-moga kita bangun dengan selamat dan penuh bersemangat !!!
 7. Demi keserasian, Bilamana kita semakin menghitung-hitung perbezaan, kita sebenarnya semakin menjauhi. Bilamana kita mencari-cari persamaan, kita sebenarnya semakin mendekati antara satu sama lain. Binalah keserasian semoga semakin erat silaturrahim !!!
 8. Demi pagi yang indah, kita tidak mungkin rasa gembira dan rasa ceria sehinggalah kita bersyukur dengan nikmat-nikmat yang telah kita kecapi dari anugerah Allah. Mahukah tuan-puan saya jelaskan bagaimakah supaya kita mulai pagi ini dengan penuh kecerian? Senyumlah !!!
 9. Demi mengejar peluang, Saya memberitahu kepada sekumpulan Usahawan “Seseorang itu lebih bermotivasi untuk berjaya bilamana kita melebarkan peluang mereka berbanding dengan menyempitkan peluang untuk mereka - Lantaran itu jika ada kakitangan yang menghantar surat perletakan jawatan kerana ingin memulakan perniagaan sendiri, ingin menjadi majikan dan mengajikan orang lain, segeralah luluskan permohonan mereka dan doakan kejayaan mereka. Kepergian mereka akan memberi peluang kepada kita untuk berbakti kepada orang lain yang sedang mencari pekerjaan. Maka semakin ramailah mereka yang mendapat peluang” !!!
 10. Demi meramaikan lagi bilangan peniaga dan pedagang Bumiputra, tuan-puan para usahawan tidak akan dapat bertahan lama, tidak akan mampu berdayasaing sehinggalah tuan-puan mendapat kepercayaan dari pelbagai pihak. Mahukah tuan-puan saya terangkan cara untuk mendapat kepercayaan orang lain? Buatlah yang Betul dengan Betul dan Buatlah Betul-Betul.
 11. Demi masa, Merenung masa depan dengan penuh pengharapan ...mengenang masa silam dengan penuh kesedaran ... melihat kepada diri yang penuh kekerdilan ....melihat kepada alam yang penuh dengan tanda tanda kebesaran ... Renung-renungkanlah !!!
 12. Demi masa depan bangsa Melayu, kuasa politik orang Melayu tidak akan kekal lama sehinggalah orang-orang Melayu bersatu, sehinggalah mereka berhenti bercakaran sesama sendiri. Mahukah saudara/i saya terangkan bagaimanakah melayu dapat bersatu ? Kembalilah kepada ajaran islam dan berpegang teguhlah dengan Tali Allah.
 13. Demi Masa, Demi hari yang lebih panjang, Mari kita mulakan kehidupan seawal jam 5 pagi supaya kita menikmati panjangnya masa dalam sehari. Pagi yang mendamaikan membawa minda kita ke alam alpha yang menjadikan kita lebih bersemangat dan bertenaga serta bersiap sedia meredah kehidupan dan perjuangan ....!!!
 14. Demi Layanan yang lebih baik, Layanan yang kita terima dari orang lain seringkali dikaitkan dengan imej yang kita tonjolkan samada imej penampilan maupun imej pemikiran. kekawan fb biasanya melayan kita berdasarkan apa yang kita tulis pada entri dan pada komen komen kita. Gambar-gambar yang kita letak pada profile dan album di fb juga mengambarkan imej penampilan diri kita. Kita tentunya mahu dilayan secara baik dan dihurmati maka kita terlebih dahulu perlu amati imej yang kita sendiri tonjolkan....!!!
 15. Demi kerana Tolenrasi , Bila ada kereta yang meluncur laju di belakang kereta saya, saya akan bagi mereka laluan dengan salah satu dari 3 alasan yang saya ada. Alasan pertama saya katakan kereta mereka masih baru dan cc nya lebih besar, alasan kedua jika pun kereta mereka dah buruk dan cc nya lebih kecil - saya katakan mereka mempunyai hajat yang lebih mendesak dan alasan ketiga ialah saya tidak perlu terlalu laju dan terburu-buru kerana saya mempunyai masa yang cukup untuk sampai ke distinasi saya. Bagaimana pula dengan tuan-puan, apa pula alasan yang diberi ???
 16. Demi sebuah matlamat, Mulakan dengan langkah yang betul, hayunan yang padu, matlamat distinasi yang jelas. Tabahlah dalam perjalanan kerana halangan sentiasa ada dimana-mana jua - membujur lalu melintang patah !!!
 17. Demi menjaga badan dan kesihatan, Rata-rata makanan yang mudah menggemukan itu mahal harganya, namun begitu masih ramai yang sanggup membayarnya. Setelah sedar bahawa diri sudah semakin gemuk, semakin berisi, semakin tidak selesa dan semakin tidak sihat, mulalah berusaha untuk menghilangkan kegemukkan. Menghilangkan kegemukkan untuk kembali slim juga mahal perbelanjaannya.
 18. Demi hidup yang harmonis, hidup ini banyak pantang larangnya, hidup ini ada batas sempadannya. Ada batasan adat, Ada larangan Agama, Ada sekatan undang-undang negara. renungilah pepatah – hidup dikandung adat, mati dikandung tanah !!!
 19. Demi kecemerlangan masa depan anak-anak, sesunggguhnya anak-anak kita tidaklah bertambah pandai dan cemerlang dengan kita berleter hampir sepanjang masa, dengan kita memaksa dan mendera dengan cara kita. Mahukah tuan-puan saya khabarkan cara dan kaedah supaya anak-anak bertambah bijak dan tahu berdikari? Banyakkan memberi pujian dan galakan serta lebarkan peluang kepada mereka !!!
 20. Demi kejayaan hakiki, Dari seawal di Tadika kita diberitahu dan kini kita pula memberitahu anak-anak supaya jadi orang yang Berjaya. Belajar rajin-rajin supaya dapat nombor SATU dapat 5A upsr, 10A pmr, 21A spm dan Ijazah Kelas Pertama. Apa yang jarang kita diberitahu atau memberitahu ialah "Jadilah orang yang Berguna, Bernilai kepada keluarga, masyarakat, bangsa dan Agama" [Tidak cukup sekadar BERJAYA jika Tidak BERGUNA/BERNILAI]!!! 
 21. Demi jiwa yang tenang, sesungguhnya mereka tidak akan mencapai kejayaan dan kebahagian yang hakiki dengan jiwa yang bergelora dan minda yang berserabut. Mahukah tuan puan saya kabarkan bagaimana jiwa menjadi tenang? Solat dan Zikirullah !
 22. Demi pagi yang indah lagi mendamaikan, sesungguhnya mereka telah kehilangan semangat dan telah bermalas malasan. Mengapakah mereka telah jadi sedemikian? kerana mereka sudah kehilangan matlamat hidup dan matlamat perjuangan. Ayuh bangkit !!
 23. Demi malam yang indah, sesungguhnya mereka tidak akan dapat tidur dengan lena dalam keadaan hati yang gusar dan fikiran yang berserabut. Mahukah tuan tuan saya cadangkan satu amalan mudah supaya dapat tidur dengan lena? perbanyakan zikirullah !
  Bagaimanakah Panjangnya Getah > bila Getah ditarik tarik ...!
  Bagaimanakah Panjangnya Akal > bila Akal didesak desak ...!
  NOTA: semua catitan ini adaalah sebahagian dari posting DinDeraman di wall fb dari hari ke hari.Terima Kasih

No comments: