> PRINSIP & TIP KECEMERLANGAN


17 PRINSIP KECEMERLANGAN

PK(1) :MINDA POSITIF >> Kita hendaklah sentiasa mengawal Minda supaya berfikiran positif dan jauhi dari berfikir secara negatif ,sikap minda positif adalah sikap yang benar dalam banyak situasi !!!
>Katakan "saya amat gembira pagi ini, saya cukup sihat, saya seronak buat kerja ini, saya rasa bersemangat dan cukup hebat......" Bila orang lain bertemu anda, melihat anda, mereka pasti merasa Tarikan Tenaga Positif dari Diri Anda, Anda menjadi hebat dan Nampak hebat !!!
>Kata-kata negatif " alamak boring la, menyampah betul la, rasa macam tak sihat la, malas betul la...." Aura negatif yang telah kita programkan dalam minda sendiri pagi-pagi memungkinkan kita 'spoil' sepanjang hari, bila 'spoil' sepanjang hari, 'tention' pula di malam hari…apa dah jadi? apa nak jadi?

PK(2) : KEPASTIAN TUJUAN >> Tetapkan Tujuan Jangka Pendek dan Jangka Panjang, Mulalah melangkah dengan yakin >kita tidak akan sampai kemana-mana tanpa Langkah pertama. Tanyalah kepada diri sendiri >Dimana aku berada, Kemana aku hendak Tuju dan Bila aku Perlu Sampai ke Distinasinya....???

PK (3) ALA KADAR SAHAJA >> Kita tidak mungkin dapat menepa kejayaan dengan sikap ala kadar sahaja atau melakukan sesuatu sekadar untuk cukup makan atau seperti melepaskan batuk ditangga. >>Lakukanlah melebihi dari apa yang di perlukan !!!

PK(4) BELAJARLAH DARI KESILAPAN >>semua orang pernah buat silap, cuma mereka yang cemerlang sahaja yang tidak mungkin mengulangi kesilapan yang sama, sekali jalan kena >dua kali jalan pasti tahu !!!

PK(5) BERSEMANGAT WAJA/KEGHAIRAHAN >> Bila tujuan telah jelas, fikiran pula telah mantap >ayuh ! lakukanlah dengan penuh keghairahan .

PK(6)BERINISIATIF >> nak buat sesuatu jangan tunggu di suruh-suruh, sentiasalah berusaha mencipta peluang untuk diri sendiri. Lakukan yang terbaik setiap kali melakukan sesuatu perkara.

PK(7)KEPERIBADIAN LUHUR >>Minda yang positif dan akhlak yang mulia akan melahirkan keperibadian yang luhur. Keperibadian luhur, Kejujuran dan integriti adalah watak yang disenangi oleh ramai orang.

PK(8) KAWAL EMOSI >> kita mempunyai kekuatan untuk berfikir dan kekuatan untuk mengawal fikiran sendiri dari perasaan marah, dendam, cemburu dan tamak serta lain-lain sifat yang keji(mazmummah)

PK(9) MENGHARGAI MASA DAN MENTAATI WAKTU >> orang yang sentiasa sibuk biasanya lebih tahu menghargai masa. Masa adalah kehidupan maka membazir masa adalah membazir kehidupan. Gunakan masa lapang untuk berfikir dan bertafakur demi memperbaiki nasib diri dan keluarga bukannya sekadar berhibur dan bersantai semata-mata.

PK(10) BIJAK MENGURUS KEWANGAN >> Bijak menarik wang masuk dan pandai mengawal wang keluar. Kesulitan kewangan akan membantutkan kreativiti dan melemahkan semangat serta menghilangkan keceriaan. Maka atasilah bebanan kewangan dengan bijaksana !!!

PK(11) PANDAI MENJAGA KESIHATAN FIZIKAL DAN MENTAL >> amalkan gaya hidup yang sihat dan cergas. Makan dan minum yang halal secara bersederhana. Perut yang sentiasa penuh dan kekenyangan akan melemahkan badan dan memenatkan fikiran. Mental menjadi lebih sihat bila sering dihidangkan dengan santapan rohani.

PK(12) MENGGABUNG KEKUATAN >>Bergabunglah dengan mereka yang mempunyai nilai dan minat serta tujuan yang sama. Binalah jaringan rakan strategic yang berkesan dan sentiasa mencipta situasi menang-menang.

PK(13) VISI YANG KREATIF >>Rajin dan bijak berimaginasi dan menjadikan illusi sebagai reality .

PK(14) PERHATIAN YANG TERKAWAL >> memusatkan perhatian dan fikiran pada suatu masalah tertentu sehingga berjaya menyelesaikannya. Bermula dengan berimaginasi, dengan perhatian yang terkawal maka imaginasi tersebut menjadi reality.

PK(15)BERFIKIR SECARA TEPAT >>Mengenali, menghubungkan, mengasimilasikan dan menerapkan informasi yang di perolehi dengan masalah yang sedang di hadapi.

PK(16) EHSAN >> ilmu, iman, amal dan ehsan. Ingatlah bahawa Allah sentiasa memerhatikan apa yang sedang kita lakukan, maka lakukanlah dengan cara yang paling sempurna.

PK(17) DOA >>Hukum Universal dan sunnahtullah menjelaskan bahawa permintaan yang bersungguh-sungguh dan berulang-ulang kali pastinya akan di makbulkan Allah, ameen !!!


TIP-TIP KECEMERLANGAN

TK(1) : Merancang dan bertindaklah berdasarkan keutamaan ....bekerja rajin dan gigih sahaja tidak mencukupi jika perkara yang patut di utamakan tidak pula di utamakan....akibatnya terbabaslah dari matlamat sebenar...!

TK(2) : "Barang siapa yang berTakwa Kepada ALLah, nescaya Dia akan sediakan baginya jalan keluar dan Dia akan kurniakan rezeki dari arah yang tidak di sangka-sangka" [Al Talaq 2 dan 3]

TK(3) : Jauhilah dosa bagi mendekatkan rezeki, dusta dan berbohong membawa kepada kefakiran, lambat bangun mencegah masuknya rezeki dan banyak tidur pula boleh menyebabkan miskin harta dan miskin ilmu>>segeralah berubah !!!

TK(4) : Ahli politik yang tidak berprisip adalah terdiri dari kaki ampu dan kaki bodek dan bersikap seperti lalang mengikut arah sokongan. Akhirnya dialah yang paling mudah kecundang tanpa ada siapa yang meneruskan perjuangannya.

TK(5) : Belajarlah memahami dan menghayati Hukum Sebab dan Akibat melalui pelbagai kaedah termasuk ilmu Fengshui, Pengurusan Strategik dan pertunjuk dan peringatan dari al-Quraan !!

TK(6) :Ada pelbagai jenis kecerdasan berfikir (IQ) >> kecerdasan berbahasa, kecerdasan mengira angka, kecerdasan berimaginasi, kecerdasan mencipta bunyi-bunyian, kecerdasan membina karektor, kecerdasan berhubung dengan orang lain dan kecerdasan memahami diri sendiri serta kecerdasan memahami alam sejagat....!!!

TK(7) : Orang yang berjaya adalah orang yang merancang awal dalam kehidupannya, mereka memanfaatkan 5 perkara sebelum datangnya 5 perkara. Mereka adalah golongan proaktif yang ingin memanfaatkan peluang hari ini sebelum tibanya hari esok yang belum pasti.

TK(8) : Didikan dan pembelajaran akan membentuk karektor dan tabiat> apalah maknanya ilmu pengetahuan yang tinggi, ijazah yang berjela-jela jika “KeManusian” rendah dan hina…???

TK(9) : Kita sering bertindak mengikut suara hati/arahan minda, pernahkah kita bertanya kepada hati > bagaimanakah hati boleh berbicara dengan betul, bagaimana pula minda boleh mengarah dengan rasional ???

TK(10) : ciri-ciri pasangan bahagia adalah 1) bijak mengambil hati pasangan 2) saling menghormati 3) luang masa untuk bersama 4) banyak berkongsi minat yang sama !!!

TK(11) : Pasangan serasi dapat dibina melalui 5 jalinan utama iaitu 1) empati 2) kesabaran 3) kemesraan berunding 4)kemahiran menyelesaikan masalah dan 5)ketabahan

TK(12): Semakin membesar anak-anak, semakin kurang kebergantungan mereka kepada ibubapa/penjaga….semakin lama usia perkahwinan, bagaimana pula saling kebergantungan antara suami dan isteri…semakin erat atau semakin rapuh ???

TK(13) : DEMI MASA>> hanya orang yang sibuk sahaja yang tahu menguruskan masa dan mencipta masa...!!! Manakala mereka yang menyibuk dan buat-buat sibuk pula suka membuang masa...???

TK(14) : Amanah, Bercakap Benar, Baik Tikahlaku dan Menjaga Makanan adalah sifat-sifat yang membawa kepada kecemerlangan dan terhindar dari kemelaratan - maksud hadis riwayat imam al hakim

Tk(15) : IDEA BERNAS > Hendaklah banyak berfikir untuk mendapat satu idea yang bernas. Mendengar pendapat dari ramai orang juga penting. Lebih banyak pendapat lebih mudah untuk memilih pendapat yang bernas.

TK(16) : BERPAKAT > Bukan mudah untuk mencapai kesepakatan, bukan dengan sebarangan orang pula kita boleh berpakat. Mestilah pandai memilih orang yang ingin kita bergabung dan berpakat. Bergabunglah dengan mereka yang mempunyai nilai dan aspirasi yang sama. Berpakat membawa berkat.

No comments: